Interview Meppeler Courant

Het dagboek van ongediertebestrijder Benjo Hoogstra:

‘Voor ieder dier is een andere aanpak vereist’

Inwoners van de gemeenten Hoogeveen of De Wolden geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week ongediertebestrijder Benjo Hoogstra van Ongediertebestrijding De Wolden. De 62-jarige Zuidwoldiger is getrouwd met Gerda. Samen hebben zij twee zoons, die het huis al uit zijn. Inmiddels is de familie, naast twee schoondochters, uitgebreid met vier kleinkinderen.

Vrijdag 28 januari

Vandaag heb ik een vrije dag ingepland, zodat ik thuis noodzakelijke klussen kan doen. De dag begonnen met een ontbijt en een lekker kopje koffie (helaas zonder krant) om me daarna bezig te houden met mijn hobby, Jersey kalveren en pinken opfokken. Op het moment dat de pink bijna een kalf krijgt, gaat zij terug naar de boer waar ze geboren is. Na het verzorgen van de dieren maak ik mijn gebruikelijke wandeling door het mooie Middelveen. Bij thuiskomst komt een van de kleindochters bij ons spelen. Een afspraak maken met de fotograaf van de krant en daarna maak ik het kenteken aan de shovel en aan de trekker. Dit is verplicht zodat ik ook met dit materiaal over de weg mag rijden. Aan het eind van de middag komt een tweede kleindochter ook spelen. Natuurlijk willen de meisjes een rondje op de trekker rijden met opa. ’s Avonds samen met onze jongste zoon en zijn gezin gegeten. Hierna de koeien voeren en daarna lekker op de bank om onder meer Flikken te kijken.

Zaterdag 29 januari

Rond half 9 opgestaan en na het ontbijt, met krant en koffie een wandeling gemaakt door het bos richting Bazuin, vandaar langs het boswalletje naar de dassenburcht en weer terug. In het bos voel je de straffe wind die vandaag waait nauwelijks. De dagelijkse verzorging van de beesten en hierna heb ik klemmen geplaatst om de mollen te vangen, die volop aanwezig zijn in het weiland en in de tuin. ’s Middags ga ik op de fiets naar het dorp om enkele boodschappen te doen. Na 5 uur lekker een biertje, wat nootjes en lekker binnen lezen, terwijl het buiten hard waait. ’s Avonds ontspannen, een film kijken op de bank.

Zondag 30 januari

Gelukkig, het mag weer, klootschieten bij EDKV in Fort. Een gezellige club om op zondagmorgen de ‘kloot te schieten’. Het is prachtig weer en gezellig kletsend met Johan, ook een klootschieter van het eerste uur, lopen we het parcours. Geen prijs, maar goed in beweging geweest. ’s Middags de documentaire over Sjinkie Knegt gekeken en daarna samen met mijn vrouw een wandeling gemaakt in Ommen, om vervolgens heerlijk te genieten van een Sallands beenhammetje, bij Spoor 7 in Ommen. Bij thuiskomst de dieren weer verzorgd en de auto klaargemaakt voor de nieuwe werkdag.

Maandag 31 januari

Ik sta rond half 8 op en start met het ontbijt, wandelen en dieren verzorgen. Daarna ga ik naar Ruinerwold, hier doe ik een nacontrole op de aanwezigheid van ratten in een kippenhok. Dan naar Meppel om op vier adressen preventief plaagdieren te voorkomen/bestrijden. Dit bestaat uit de controle van de lokdozen. Hierbij zet je lokdozen met lokaas uit, om zo te monitoren of er plaagdieren aanwezig zijn. Is dit het geval, dan zet ik middelen in om over te gaan tot bestrijding. In Meppel bezoek ik vervolgens een reclamebureau om het bedrijfslogo aan te passen. Thuisgekomen is de persfotograaf er. Ik sluit de dag af met een stevige wandeling door het Ekelenbergbos. Na het eten voer ik de dieren en ’s avonds werk ik tot 9 uur aan de administratie.

Dinsdag 1 februari

De dag start met het gebruikelijke ritueel, nu een wandeling over de Kerkweg en de Wemmenhoveweg. Dit is ook zo’n mooi stukje van Zuidwolde. Het eerste adres dat ik vandaag bezoek is in Coevorden. Hier is overlast van muizen, ratten, mollen en zilvervisjes. Voor ieder dier is een andere aanpak vereist. Inspectie en controle houdt in dat je met enige regelmaat de klanten bezoekt om te voorkomen dat er zich calamiteiten gaan voordoen. Vandaag doe ik mijn ronde langs verschillende melkveebedrijven. Het is voor deze bedrijven verplicht om de controle door een gecertificeerd bedrijf uit te laten voeren. In de middag bezoek ik een woning in Dedemsvaart om een houtworminspectie te verrichten. Houtworm is te bestrijden met een speciaal insecticide op oliebasis. Om dit middel aan te brengen is het noodzakelijk dat je beschermende kleding draagt. Bij de inspectie constateer ik dat er houtworm aanwezig is en ik ga een offerte uitbrengen. We eten vanavond rond 6 uur, daarna voer ik de dieren en werk ik nog enkele uurtjes aan de administratie.

Woensdag 2 februari

Ook deze dag staat vooral in het teken van preventie en inspectie bij melkveebedrijven. De knaagdieren komen in de winter graag naar binnen. Het is belangrijk om dit goed te blijven monitoren. ’s Middags bezoek ik een adres waar overlast van muizen is. Ik geef advies en zet klemmen om de muizen te vangen. Bij inspectie op de vliering blijkt daar een groot wespennest van 80 cm doorsnee te zitten, daar hebben duizenden wespen in geleefd (door bestrijding in de zomer nu niet meer actief). ’s Middags heb ik nog een gesprek over een nascholingscursus.